Párom receptje, először Karácsonyra készítette el ezt az ételt, "juszt se tradícionális ünnepi kaja lesz!" felkiáltással. Nem bántam. :) Az viszont tény, hogy nem a gyorsan elkészíthető, egyszerű étkek közé tartozik... Én a macerás kategóriába sorolom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg vaddisznó comb
- 1 kg burgonya
- 10-15 szem aszalt szilva (+10 szem a tálaláshoz)
- 3-4 db tojás
- 2 db sárgarépa
- 1 szál petrezselyem (ha nincs friss, lehet egy maréknyi szárított is)
- 1 szál zeller
- 1 db kisebb karalábé
- 1 db mandarin (a tálaláshoz)
- 10-15 dgk trappista sajt
- 2-3 dkg zsemlemorzsa
- 1/2 l félszáraz vagy száraz vörösbor
- vaj vagy sütőmargarin
- só
- bors
- szerecsendió
- kakukkfű (nem kell belőle sok)
- 2-3 db babérlevél
- húsvarró tű, cérna
Elkészítés:
A vaddisznó combot egészben jól bedörzsöljük sóval, borssal, majd egy éles, hegyes késsel óvatosan felszúrjuk, és beletöltjük a durvára darabolt aszalt szilvát. A nyílást bevarrjuk, a húst páclébe helyezzük és 24-48 órára berakjuk a hűtőbe.
A páclé: Sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé apróra vagdalva, kakukkfű és babérlevél, felöntve az egész vörösborral.
Ha a pácolás megvolt, erős lángon pirítsuk meg a vadcoca mindkét oldalát, így kap egy "kérget" a hús, és a benne lévő töltelék, az ízanyagok nem sülnek ki belőle. A pirítást követően a páclével együtt tegyük a sütőbe és folyamatosan locsolgatva süssük meg.
A köret: Főzzük meg a burgonyát héjában, majd hámozzuk meg és vágjuk karikára. A tojásokat válasszuk szét: a sárgájába keverjünk sót, borsot, szerecsendiót, majd keverjük össze a krumpli karikákkal. Reszeljünk a tetejére sajtot, és megint keverjük át. Érdemes kézzel kevergetni, hogy, hogy ne törjön össze a krumpli. A fehérjét verjük kemény habbá, adjuk hozzá és még egyszer keverjük át az egészet. Vajazzuk ki a tepsit vagy jénai tálat, szórjuk meg zsemlemorzsával, és helyezzük bele a masszát. A tetejére reszeljük rá a maradék sajtot, aztán süssük készre a sütőben. Ha ügyesek voltunk, szépen megpirul.
Tálalás: Szeleteljük fel a vaddisznó sültet, és egyik oldalán díszitsük asztalt szilvával, másik oldalán a megpucolt mandarin gerezdekkel a tálat.
Jó étvágyat!