Ezúttal fura módon túl sok potenciális alapanyag volt körülöttem a konyhában. Az alábbi étel ennek köszönhetően a "Na akkor most alkotok valami különlegeset!" jelmondattal látott napvilágot. Bahamé, azaz banános - hagymás - mézes pulyka.
Hozzávalók 4 (éhes) személyre:
- 4 db bébi pulyka felsőcomb
- 1 kg krumpli
- 3-4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db banán
- méz
- tárkony
- petrezselyem
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
Megsózzuk, megborsozzuk a húst (jól beledörzsöljük), megszórjuk tárkonnyal. Ezután a megpucolt hagymát és fokhagymát karikára vágjuk, és rápakoljuk. Jöhet a banán: ezt is karikázzuk fel, majd tegyük a tetejére. Egy kanállal óvatosan csurgassunk némi mézet az egészre - nem kell túlzásba vinni, de egy vékony csík érjen minden feltétet és a hús felszínét. A tetejére még szórhatunk egy kis tárkonyt, ha szeretjük az intenzívebb ízeket.
Öntsünk egy ujjnyi olajat a tepsibe, aztán tegyük bele a husit, és mehet be a sütőbe. Én légkeveréssel csináltam 180 fokon, és végén adtam rá 1-2 percre a pirítást.
A köret:
Tálalható pl. petrezselymes krumplival, de hasábburgyonával vagy rizzsel is kiváló. Mi az előbbivel készítettük.
Pucoljuk meg a krumplit, karikázzuk fel, főzzük meg sós vízben, majd szórjuk meg apróra vágott (friss vagy szárított) petrezselyem zölddel és keverjük össze.
Jó étvágyat!